Lær at kravle 

20. oktober 2020
Den store digitaliserings-bølge

De sidste mange år har alle snakket om digitalisering. Men hvad dækker det? Når man generaliserer og prøver at tage flere konkrete eksempler under én kam, risikerer man at miste forbindelsen til de konkrete ting man kan relatere til, og udtrykket bliver til en floskel, som man lægger i hvad man vil. Store og små virksomheder sætter sig målet om at digitalisere med vidt forskelligt indhold og forståelse af ordet digitalisering.  

Kan alle være med?
Ja, og nej. Det gælder om at være realistisk omkring virksomhedens situation og sætte sig realistiske mål. Har man aldrig brugt det indsamlede data før, kan man ikke forvente at starte på en "machine learning" og AI (Artificial Intelligence) kampagne med det samme, fordi forudsætningerne er bare ikke til stede.
En af de nye buzzwords nu om dage er datadreven. Man snakker om "datadrevne beslutninger", "datadreven markedsføring", "datadreven virksomhed", og man har travlt med at indføre Business Intelligence (BI) synonymiseret med data analyse. Men giver det mening? I høj grad for nogen, og slet ikke for andre.

Mange store virksomheder drukner i data og bruger oceaner af tid og arbejdskraft på bare at finde de rigtige data til formålet, og indsamle, måske endda købe de samme data igen og igen. Og skynder sig at investere i forskellige nye, revolutionerende værktøj, som vil på mirakuløs vis løse alle problemerne på rekord tid. Eller vil de?

Hvad skal vi bruge det til?

Nøglen til alt data analyse er hvad vi vil bruge det til. Det samme stykke data eller information kan være guld værd i den rigtige sammenhæng, men værdiløs i en anden. Så vægtning og strukturering af data skal altid ske i forhold til hvad vi gerne vil bruge det til, og om vi vil bruge det overhovedet.

Hvad får vi ud af det?

Et af de andre spørgsmål vi skal stille os selv er hvad vi evt. kan få ud af de indsamlede data. Vi kan analysere os ihjel og få masse af ny viden, men giver det også ny værdi?

Det bliver et af de første spørgsmål vi vil forsøge at besvare, når I får besøg af Data-bassen.

At bruge jeres data rigtigt kan måske give jer en kæmpe overhaling i retning mod digitalisering og automatisering. Men måske får I større udbytte af en målrettet Excel hjælp til jeres yndlingsassistent end at starte et machine learning project

Der er ikke noget galt i at lære at kravle, det kan give hurtigere gevinst end at løbe rundt i ring.